Home / Onze spelers / Berry van Aerle

Berry van Aerle

Ex-International / PSV / Antwerp FC
Hubertus (Berry) Aegidius Hermanus
(Helmond, 8 december 1962) is een voormalig Nederlands voetballer, die dertien seizoenen lang deel uitmaakte van de selectie van PSV Eindhoven. Een gedeelte van het seizoen 1986/87 werd hij uitgeleend aan Antwerp FC. In het seizoen 1994/95 sloot hij zijn profcarrière af bij Helmond Sport. Daar speelde hij opnieuw samen met Hans Vincent en Hans Meeuwsen, met wie hij samen in de jeugd van HVV Helmond begon met voetballen.

Van Aerle was berucht om zijn snelheid en kreeg daarom de bijnaam Turbo Berry. Van Aerle speelde doorgaans als rechtsback en kwam tot ruim 300 officiële competitiewedstrijden, waarin hij veertien keer scoorde.

In het begin van zijn loopbaan bij PSV heeft Van Aerle een basisplaats, maar met de komst van Eric Gerets verliest hij die. Van Aerle wordt in het seizoen 86/87 uitgeleend aan Antwerp FC. Van Aerle bloeit helemaal op en PSV wil hem met ingang van het seizoen 87/88 terughalen. Aanvankelijk weigert hij, maar hij heeft geen keus als PSV hem dwingt terug te keren. Hierdoor kon Van Aerle een belangrijke rol spelen in het meest succesvolle jaar van de club, 1988. Gerets is rechtsback, maar Van Aerle maakt furore als rechtermiddenvelder, naast Gerald Vanenburg. Aan het eind van het seizoen heeft PSV de treble gewonnen: landskampioen, beker en Europa Cup 1. ‘De Europa Cup finale was niet echt een goede wedstrijd, maar dat maakt niet uit. Als je maar wint. Nu staan we voor altijd in de geschiedenis boeken: We hebben die beker hooggehouden,’ Vertelde Van Aerle aan Berend Scholten op UEFA.com.[1]Totaal wint van Aerle met PSV vijf landskampioenschappen, drie KNVB bekers en één EuropaCup 1.

Hij speelde daarnaast 35 interlands (geen goals) tussen 14 oktober 1987 en 14 oktober 1992, en maakte deel uit van het Oranje dat het EK 1988 won, onder leiding van bondscoach Rinus Michels. Van Aerle had daar een basisplaats als rechtsback.

Van Aerle staat ook bekend als antiheld. Theo Maassen verwerkte het in een sketch waar hij vertelde dat iedereen miljoenen verdiende, maar Van Aerle plichtsgetrouw netjes elke maand zijn contributie betaalde. Later, toen Theo Maassen zijn eerste officiële dvd uitbracht, kreeg Van Aerle het eerste exemplaar overhandigd.

Na zijn afscheid van het voetbal nam hij niet zijn vroegere beroep in de bouw weer op, maar werd Van Aerle postbode. In 2001 haalde toenmalig voorzitter Harry van Raaij hem terug naar de club; van Aerle werd supporterscoördinator. Vanaf het seizoen 2008/2009 zal Van Aerle worden toegevoegd aan de scoutingstaf van PSV. Van Aerle gaat zich richten op 15- en 16-jarige talenten. Daarnaast zal hij vooralsnog ook als supporterscoördinator werkzaam blijven.

Top