Home / Onze spelers / Dries Roelvink

Dries Roelvink

Zanger
Andries Peter (Dries) Roelvink
(Amsterdam, 1 januari 1959)
is een Nederlandse zanger. Naast zijn eigen repertoire zingt hij ook Nederlandstalige volksmuziek van onder andere André Hazes.

Omdat hij geboren werd en opgroeide in de Jordaan kreeg hij als kind veel mee van de traditie van het Jordaanlied. Roelvink speelde voordat hij ging zingen drie jaar in het tweede elftal van FC Amsterdam, waarvan het eerste destijds uitkwam in de Eerste Divisie.

In 1982 won Roelvink een talentenjacht in de Shorts of London op het Rembrandtplein te Amsterdam en stortte zich op het zingen, wat hem twee jaar later een platencontract opleverde. Zijn eerste bekende lied is uit 1993 genaamd Maria Magdalena’ dat vier weken lang in de hitparade stond. In 1997 nam hij samen met Ben Cramer de single Amper negen jaar op. In 1994 en 1995 nam hij de twee liedjes Door jou ga ik leven en De hele wereld mag het weten op. Het eerstgenoemde lied stond vier weken in de hitparade, het laatstgenoemde drie weken. In 1997 bracht Roelvink zijn laatste studioalbum uit, sindsdiens zijn er wel regelmatig losse singles uitgekomen.

In 2005 kreeg de Jordanees een eigen realitytelevisie Ik ben Dries op de Amsterdamse zender AT5 en later op SBS 6. In 2007 was hij te zien in vijf afleveringen van het televisieprogramma Sterren Dansen op het IJs van SBS 6.

In 2007 was Roelvink te zien in een reclamespot voor de ANWB. In deze reclame droeg hij een gele zwembroek. Door zijn optreden in deze reclame werd Roelvink genomineerd voor een Loden Leeuw in de categorie ‘irritantste BN’er’. Hij eindigde als tweede.

In 2007 bracht hij de single Als de zon schijnt uit die eerder succesvol werd gezongen door André van Duin.

In de week van 10 augustus 2007 kwam Roelvink voor het eerst in zijn carrière in de top 10 van de Single Top 100 terecht. Hij stond op de vierde plaats met het door Roel Jongenelen en Ad Grooten geschreven Ik kom eraan, mede dankzij een actie van weblog GeenStijl. Enkele weken daarna bereikte hij ook de top twintig in de Nederlandse Top 40. In oktober bereikte hij opnieuw de top 10 met het door Roel Jongenelen geschreven lied Doktersroman.

Roelvink zou in januari 2008 een concert geven in het Rotterdamse Ahoy maar door het afhaken van twee sponsoren werden er uiteindelijk te weinig kaarten verkocht waardoor het concert werd afgelast en de première van de film I Love Dries verplaatst. In april 2008 kwam de single Ik wil jou uit die negen weken lang in de hitparade stond met als hoogste positie plaats 14. In juli 2008 werd bekend dat Roelvink had gebroken met zijn manager André van Commenee. Roelvink voelt zich het meest thuis in cafés en op braderieën, terwijl Commenee de zanger het liefst op grotere podia zag. Eind 2008 bracht Roelvink in samenwerking met Cooldown Cafè de plaat Maria Magdalena uit getiteld Maria Magdalena 2008. De plaat kwam in de Single Top 100 binnen op nummer 76 en heeft daar twaalf weken in gestaan met als hoogste positie dertien.

In 2010 was Roelvink een van de kandidaten in het programma Ranking the Stars. Na een oproep van Roelvink om zijn single Alleen door jou te downloaden kwam deze op 13 augustus 2010 binnen op nummer één in de Single Top 100. Na ruim 25 jaar zingen was dit zijn eerste nummer-1-hit. Roelvink schreef begin 2013 het nummer Koningslied naar aanleiding van de aankomende troonswisseling

Top