Home / Onze spelers / Joop van Daele (Coach ex-Internationals)

Joop van Daele (Coach ex-Internationals)

Ex-Prof voetballer Feyenoord / Fortuna Sittard
Johannes Cornelis (Joop) van Daele
(Rotterdam, 14 augustus 1947)
is een voormalig Nederlands voetballer, die voor Fortuna Sittard speelde en voor Feyenoord in de finale om de Wereldbeker tegen Estudiantes de la Plata in 1970.

Zijn bijzondere plaats in de voetbalgeschiedenis dankt Van Daele aan zijn doelpunt in de tweede wedstrijd van de strijd om de Wereldbeker. Nadat de wedstrijd in Buenos Aires in 2-2 was geëindigd, maakte Van Daele (invaller voor Coen Moulijn) in Rotterdam met een hard en laag schot het beslissende doelpunt voor Feyenoord (1-0). Tijdens de vreugdedans daarna werd zijn ziekenfondsbril afgerukt door de Argentijn Oscar Malbernat. Die gaf hem aan zijn ploeggenoot Carlos Pachame, die hem op de grond platstampte.

Tegen het tijdschrift Hard Gras zei Pachame in 2005 over Van Daele: “Die kerel zette zijn bril op als ze in de aanval waren en weer af als ze gingen verdedigen. Maar het was duidelijk tegen de regels, dus een van ons pakte hem zijn bril af en toen ging die stuk.”

En zijn medespeler Juan Ramon Verón: “Zijn bril viel af. Misschien stapte een van ons er per ongeluk op.”

Het brilletje van Van Daele werd het symbool van de wedstrijd, en bezongen in liedjes van Luc Lutz (op tekst van Toon Hermans) en Johnny Hoes.

Top