Home / Onze spelers / Mimoun Oaïssa

Mimoun Oaïssa

Acteur
Mimoun Oaïssa
(Beni Said, 11 maart 1975)
is een Marokkaans-Nederlands acteur. Oaïssa werd geboren in Marokko maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland waar hij de Herman Heijermansschool in Amstelveen bezocht en daarna aldaar de middelbare school (Scholengemeenschap Casimir). Vervolgens begon hij de eenjarige vooropleiding aan het ITS DNA van De Nieuw Amsterdam, waarna hij doorstroomde naar de hogere toneelschool. In 1999 studeerde hij af aan de Toneelschool Amsterdam. Hij werd lid van Toneelgroep Amsterdam tot 2001 en hij volgde acteerworkshops in New York en Londen.

Hij was in 2004 één van de initiatiefnemers van de succesvolle speelfilm Shouf Shouf Habibi! waarin hij zelf de hoofdrol speelde. In 2005 werd Oaïssa gevraagd voor een bijrol in Martin Koolhovens Het Schnitzelparadijs, waarin hij van de regisseur alle vrijheid kreeg. Oaïssa kon veel van zijn eigen teksten vormgeven, hierdoor aangespoord door de regisseur. Het Schnitzelparadijs werd nog succesvoller danShouf Shouf Habibi! Samen met de andere acteurs die keukenpersoneel speelden in Het Schnitzelparadijs won Oaïssa het Gouden Kalf voor de Beste Mannelijke Bijrol. Ook was hij Shooting Star op hetinternationaal filmfestival van Berlijn. Verder speelde hij de rol Hafid in Rauw! op Tien.

Oaissa is, met Bart Kiene en Louis Lemaire, één van de initiatiefnemers van De Acteerschool Rotterdam, een vierjarige opleiding op HBO niveau die in september 2008 van start gaat en tot doel heeft acteurs af te leveren met een grootstedelijke en multiculturele achtergrond

Top