Home / Onze spelers / Peter Houtman

Peter Houtman

Ex-International / Feyenoord / Sporting Lissabon / FC Groningen
Peter Houtman
(Rotterdam, 4 juni 1957) is een voormalig Nederlands voetballer, die onder meer uitkwam voor Feyenoord en FC Groningen. Houtman was afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. In seizoen 1977/78 werd hij verhuurd aan FC Groningen, waarvoor hij op 17 augustus 1977 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal, tegen FC Vlaardingen. In deze wedstrijd in de Eerste divisie scoorde hij direct. In zijn eerste seizoen maakte hij in totaal 23 doelpunten in 32 wedstrijden en was hij topscorer van de Eerste divisie.

Na een half jaar terug bij Feyenoord en een half jaar bij Club Brugge in België belandde Houtman opnieuw bij FC Groningen, dat dat seizoen promoveerde naar de Eredivisie. In de drie seizoenen dat hij bij Groningen speelde, scoorde hij regelmatig. Dit wekte opnieuw de interesse van Feyenoord. In de zomer van 1982 keerde Houtman terug in Rotterdam. Hij speelde vervolgens zijn meest succesvolle seizoen: met 30 doelpunten in 32 wedstrijden was hij Nederlands topscorer en eindigde hij als tweede op de lijst van Europese topschutters. Op 7 september 1983 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland maakte Houtman één van de drie doelpunten.

Tussen 1983 en 1985 speelde Houtman acht interlands waarin hij zeven keer scoorde. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken scoorde hij twee keer. Zijn laatste wedstrijd voor Oranje was op 20 november 1985 tegen België. Ondanks winst en een doelpunt van Houtman wist Nederland zich in deze wedstrijd niet te kwalificeren voor het WK van 1986. Houtman was inmiddels opnieuw bij FC Groningen beland. In januari 1987 vertrok hij naar Sporting Lissabon en in oktober 1988 keerde hij weer terug naar Feyenoord. Dit werd geen succes en het volgende seizoen tekende Houtman bij Sparta. In december 1991 mocht hij transfervrij vertrekken naar FC Den Haag. Hij leek na dat seizoen te stoppen, maar tekende in januari 1993 voor nog een half seizoen bij Excelsior. Houtman scoorde in totaal 238 doelpunten in 446 competitiewedstrijden.

Houtman was na zijn actieve voetbalcarrière werkzaam als jeugdtrainer en is stadionspeaker bij thuiswedstrijden van Feyenoord. Houtman speelt als spits bij de amateurclub Oude Maas. Houtman is ook een vaste waarde in het World Master Team waar o.a. ook Glenn Helder, Bas Muijs en Gerrie Mühren in spelen. Toen Houtman in zijn huidige woonplaats Spijkenisse kwam wonen, werd hij gevraagd of hij lijstduwer wilde worden voor de lokale politieke partij O.N.S. (Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Door voorkeursstemmen kwam hij daadwerkelijk in de gemeenteraad.

Top