Home / Nieuws / Interview Bas Muijs

Interview Bas Muijs

Voorzitter World Master Team

Carrièremove
Bas Muijs (33) is bij velen bekend als acteur, maar hij is de afgelopen periode vooral op televisie te zien geweest als presentator. ?Vorig jaar ben ik begonnen met het presenteren. Dit ben ik vooral gaan doen omdat er weinig werk is dit moment in de acteerwereld en dat komt ook mede door de crisis. Er worden minder programma?s gemaakt en meer oude programma?s herhaald. Andere acteurs die geen werk hebben kiezen ervoor om dan een jaartje niks te doen, maar ik vind het ook leuk om het presenteren onder de knie te krijgen. Mijn ervaring als acteur was wel heel handig, want je hebt natuurlijk toch ervaring met het werken met camera?s. Je kent al de termen en je weet wat cameramensen wel en niet van je verwachten. Er zijn natuurlijk ook wel wat nieuwe dingen die je dan weer onder de knie moet krijgen. Wat voor mij bijvoorbeeld leuk is om te leren is, is op een goede en duidelijke manier iemand te interviewen. Om met weinig vragen toch zoveel mogelijk informatie naar boven te krijgen en niet alleen maar simpele ja en nee antwoorden te krijgen. Sommige mensen gaan uit zichzelf praten en anderen zijn dat niet gewend en slaan vaak dicht als er een camera in de buurt komt. Dat is best lastig en dat vind ik dan leuk om te leren.?

Bas Muijs, die sinds kort een vernieuwde website heeft (www.basmuijs.nl), begon met het presenteren van het programma Bedrijf in Beeld: ?Ja, mij werd aangeboden om dit te gaan presenteren. Bij dit programma kom ik op de werkvloer van een bijzonder bedrijf en daar loop ik dan een dagje mee en ik leer in een dag wat voor werk er allemaal in zo?n bedrijf is. Ik ben bijvoorbeeld al bij Heineken geweest. Ook heb ik een dag meegelopen op de International Butler School, waar zowel jongens als meisjes werken en van jong tot oud. Er liepen zelfs mensen van vijftig jaar.? Het programma Bedrijven in Beeld werd geproduceerd voor RTL 5 en RTL Z.

Ook presenteerde Muijs nog een ander programma. Samen met Marjolein Meijers verkende hij de provincie Zuid-Holland voor het programma Wat nou Zuid-Holland?! In dit programma, een coproductie van RTV Rijnmond en RTV West, werden de projecten uit de provincie Zuid-Holland in beeld gebracht. ?We maakten dit programma vooral om te laten zien waar het belastinggeld van de burger naartoe gaat. Zodat men ook ziet wat men voor het betalen van de belasting terugkrijgt. Ook dat was leuk om te doen?, aldus Muijs.

Ondanks de grote interesse in het voetbal is de geboren Hagenaar niet betrokken bij een voetbalprogramma, maar hij ziet toch wel dat men hem in ?het wereldje? steeds serieuzer begint te nemen: ?Omdat ze me nu niet alleen meer als soapacteur zien, nemen me ze nu inderdaad steeds serieuzer. Ik wordt wel eens gevraagd voor een serieus voetbalprogramma om wat te zeggen en vind dat wel hartstikke leuk om te doen. Ik volg het voetbal trouwens op de voet. Ik volg alle laatste voetbalnieuwtjes, geruchten, transfers en perikelen bij een club. Ik volg dan ADO Den Haag en PSV met name, omdat ik ook veel bij deze clubs over de vloer kom. Ik vind het dan leuk om daar iets over te zeggen.?

Niet naar WK
Twee jaar geleden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland was er voor Muijs een mooie rol weggelegd als stadionspeaker bij wedstrijden van het Nederlands Elftal. Ondanks dat hij dat dit jaar tijdens het WK opnieuw had willen doen, behoort dat niet tot de agenda van Muijs. ?Ik heb de KNVB pas een email gestuurd of ik dit jaar tijdens het WK opnieuw stadionspeaker kon zijn van het Nederlands Elftal, maar zij hebben geen uitnodiging gekregen van de FIFA om een stadionspeaker te leveren. De vraag kwam twee jaar geleden vanuit de UEFA en die had het naar de KNVB doorgespeeld en die vroeg het aan mij. Maar de UEFA is een andere organisatie dan de FIFA en dat zijn echt twee heel verschillende bonden. De FIFA zegt: wij doen dat niet, leuk dat jullie wel doen, maar wij niet. Dat is dan pech. Ik ga er ook niet naartoe. Waarschijnlijk ga ik een groot oranje-evenement in Nederland presenteren.?

?Het is nog geen tijd voor een terugkeer in GTST?
Waar de meeste mensen Bas Muijs voornamelijk van zullen kennen, is van zijn acteerwerk in Goede Tijden Slechte Tijden en later in Voetbalvrouwen. In 2009 maakte Stefano Sanders, zoals het personage van Muijs heet, zelfs even zijn comeback in GTST, maar dit leidde niet tot een definitieve terugkeer in de soap. ?Ze zouden het bij GTST leuk vinden als ik terug zou komen. Daar ben ik mee vereerd, maar ik denk dat het nu nog niet de tijd is om weer definitief terug te komen in de serie. Er is geen officieel verzoek geweest of ik terug wou komen, maar vanuit de wandelgangen weet ik wel dat ze dat leuk zouden vinden. Men heeft er ook respect voor dat ik dat nu nog niet doe. Ik heb daar zeven jaar met heel veel plezier gespeeld, maar ik denk dat het nu nog niet het moment is om daar terug te keren. Iemand als Victoria Koblenko kiest daar wel voor en ik vind eigenlijk ook dat het terugkeren van oude gezichten erbij hoort, maar ik denk niet dat het nu al het moment is voor mij om terug te keren. Mede omdat je jezelf daar ook mee blokkeert. Als ik nu vijf dagen weer ga spelen en ik krijg overmorgen een telefoontje van een productiebedrijf of weer een film wil maken, dan moet ik dat weigeren omdat ik vastzit aan GTST. Je werkt dag in dag uit en je bent constant weer bezet. Dat is eigenlijk de reden waarom ik de soap heb verlaten om vrijheid te krijgen om nieuwe dingen te doen.? Muijs ziet hier ook wel het nadeel van in: ?Er zullen ook periodes zijn dat je soms geen werk hebt. Je zal moeten zorgen dat je de periode dat je wat verdiend een grote spaarpot maakt.?

Veel humor bij Voetbalvrouwen
Een andere rol die Bas Muijs met verve op zich nam was die van de extravagante voetballer Italo Ferrero in de serie Voetbalvrouwen. In het begin had Muijs wel een beetje moeite met de manier waarop de serie in beeld werd gebracht. ?Bij gedeeltes die heel expliciet over seks gingen had ik wel moeite in het begin. De schrijvers wilden heel graag het zo plat mogelijk in beeld brengen en mijn mening was dat je best wel seks in een serie kan hebben, maar dat je niet zo alles hoeft te laten zien om het spannend te maken. Daar hebben we wel wat discussie over gehad, maar uiteindelijk vond ik het wel een leuke rol om te spelen. Met name het gedeelte met mijn schoonfamilie (in de serie, red.) die op een gegeven moment aan bod kwam. Dat vond ik helemaal geweldig. Met name met de acteurs Hans Ligtvoet en Stefan Evenblij heb ik gelachen. We konden het zo goed met elkaar vinden dat er veel geïmproviseerd werd. Normaal gesproken speel je gewoon je script, met eventueel een zelf verzonnen zin ertussen. Met hen was het op een gegeven moment zo erg dat de helft geïmproviseerd werd. Dat is best wel ongebruikelijk in een serie. Dat staat bijna geen enkele regisseur toe.

Wij hadden een regisseur die dat vrij veel toestond en dat was voor ons heerlijk werken. Hierdoor stimuleerden we elkaar om nog meer leuke grappen te verzinnen en op het laatst waren we alleen maar zelf aan het lachen en als dat dan opgenomen wordt krijg je echt wel humor.?Muijs moest voor zijn rol van Italo Ferrero ook vaak grof taalgebruik in de mond nemen. Hier had hij, in tegenstelling tot sommige andere mensen, zelf niet veel moeite mee omdat hij vond dat dit bij het karakter van Ferrero paste. ?Sommigen snapten niet dat ik soms vloeken gebruikte omdat ik zelf ook soms naar de kerk ga. Ik vind dat dan heel moeilijk duidelijk te maken aan die mensen dat dat personage een ander persoon is dan dat ik in werkelijkheid ben. Dat moet je dus gescheiden houden?, zo ondersteunt Bas Muijs zijn standpunt.

Er was lange tijd sprake van een film van Voetbalvrouwen, maar deze ging eveneens vanwege financiele redenen niet door. ?Ook een vierde seizoen zit er voorlopig niet in, omdat er absoluut geen geld voor is. Maar het is niet zo dat de serie definitef gestopt is. Voetbalvrouwen was een redelijk dure productie, maar voor een serie als deze viel het nog wel mee. RTL heeft het vrij goedkoop kunnen kopen, maar de eerste twee seizoenen (bij Talpa, red) waren wel duurder dan de derde en dat zie je hier en daar ook wel een beetje terug.?

Ook op het gebied van films is er op de korte termijn geen rol voor Muijs, die eerder wel speelde in de films van Snuf de Hond. ?Er gaan wel wat films lopen en ik heb daarvoor ook auditie gedaan, maar ik ben daarvoor niet uitgekozen. Wel komt er een derde film van Snuf de Hond, maar mijn personage, Kapitein Brandenburg of Haaksma, komt niet in de boeken voor en dus was er in de film ook geen rol voor me weggelegd.? Wel wil de Hagenaar nog iets kwijt over de Nederlandse films in het algemeen: ?In Nederland zijn films heel anders dan in bijvoorbeeld Amerika. Een film moet hier veel sneller opgenomen worden omdat ze hier veel minder geld hebben en ze kunnen ook niet zo lang iedereen betalen. In Amerika doen ze drie, vier maanden over een film. Dat moet in Nederland veel korter. Elke dag moet alles betaald worden, dat kost heel veel geld en dat is er in Nederland niet. Dus moeten ze proberen in minder dagen de film af te krijgen waardoor de kwaliteit misschien wel een tikje lager is, maar anders is het niet te doen. In Amerika komt veel geld binnen dus ook meer tijd voor film en je hebt goeie acteurs en die vragen meer geld.?

Crisis merkbaar bij World Master Team
Nu over naar het World Master Team, waarvan Muijs enkele jaren voorzitter is. Twee jaar geleden, bij de eerste awards van Muijs als voorzitter, zei hij dat hij wilde proberen zoveel mogelijk bekende mensen bij het team te krijgen. Of hij vindt dat er aan deze doelstelling is voldaan en een terugblik en vooruitblik.

?Ik ben niet bij alle wedstrijden geweest, maar waar we als WMT allemaal last van hebben is de crisis. Bedrijven, maar voornamelijk ook voetbalclubs, hebben gewoon wat minder geld om een team als ons te kopen, want je koopt ons eigenlijk gewoon voor een dag. Vroeger was daar gewoon wat meer geld voor en hadden we ook wat meer wedstrijden. Daarom konden we ook meer geld aan het goede doel geven en daar gaat het ons om. Nu de crisis er is bezuinigen ze op dat soort dingen en daar merken we als WMT heel veel van. Dat is jammer. We hebben daardoor wat minder wedstrijden gehad. We zijn natuurlijk best wel verwend in die goede jaren dat we gewoon heel veel wedstrijden hadden. Dat was ook geweldig. Dan speelde je soms om de twee weken een wedstrijd. Nu is dat gewoon niet zo en daar kun je gewoon niks aan doen. We kunnen wel reclamespotjes gaan uitzenden, maar dan zijn we meer kwijt dan dat we verdienen dus dat is ook zonde.?

Nieuwe sponsors
Toch ziet de voorzitter ook positieve dingen: ?Uiteidenlijk is het bedrag wat we binnen konden halen wel hoger geweest. Dat komt met name door sponsor NUON die een gigantisch bedrag voor ons bij elkaar heeft gesponsord door een actie die zij hebben gehad in hun callcenters voor het WMT. In twee jaar tijd is er ?52.000 verzameld, dat is een gigantisch bedrag natuurlijk. En daarbij hebben we ook een nieuwe sponsor die ook weer een aanzienlijk bedrag op tafel legt, Cuatro Madera. Dus qua financiën gaat het gewoon niet heel zo slecht, maar dat komt wel door die twee grote sponsors. En niet zozeer meer door de vele losse wedstrijden die we hebben.?
Tijdens de award-avond werden de winnaars van 2008 (Richard Goulooze) en van 2009 (Martien Vreijssen) bekendgemaakt en beiden hebben gezorgd voor het contact met de sponsors. ?Richard Goulooze, de awardwinnnaar van 2008, heeft ons gekoppeld aan NUON daar zijn we logischerwijs heel blij mee en Richard verdient die award dan ook. Martien heeft Cuatro Madera binnengehaald en ook daar zijn we erg blij mee.?

Meer ?vers gestopte voetballers? bij het WMT krijgen
Over zijn doelstelling om meer bekende voetballers bij het team te krijgen is Bas Muijs nog niet tevreden: ?Waar ikzelf nog niet genoeg tevreden over ben is het binnenhalen van vers gestopte voetballers, zoals een Jaap Stam op Philip Cocu. Ik gehoopt dat we er wat meer jongens bij konden halen. Er zijn wel wat nieuwe spelers bijgekomen. We hebben toevallig pas Ronald Koeman gesproken en zijn broer Erwin speelde al een keer mee. Het zou natuurlijk geweldig zijn voor het team als zij bij het team zouden komen. We vergeten natuurlijk ook niet dat Ronald over een maand weer trainer van een topclub kan zijn in Spanje. Dan hoeven wij natuurlijk niet te verwachtten dat hij elke zaterdag bij het WMT komt opdagen. Dat is ook wel weer een beetje het probleem met oud-oranje klanten die net zijn gestopt. Die krijgen ook vaak mooie functies, waarvoor ze ook veel tijd kwijt zijn. Die worden vaak informeel door ons benaderd. Bijvoorbeeld als we ze op een feestje spreken hebben we het erover. Maar dat gaat niet via officiële wegen, want dan is het vaak een wat grotere stap voor die jongens. Dan denken ze dat ze dan ook elke wedstrijd aanwezig moeten zijn. Waar wij altijd op hameren is, dat al kom je maar één keer in het jaar, elke minuut die je meespeelt is al meegnomen voor het goede doel. Het is niet iets wat je structureel moet doen. Er zijn jongens die elke week zijn, maar die vinden het gewoon heerlijk om te voetballen. De sfeer in het team is gewoon ontzettend goed. Daar ben ik echt trost op. Je ziet het ook op een avond als deze. Er komen gewoon verschrikkelijk veel mensen en dat tekent de sfeer. Samenvattend blijft de doelstelling voor de komende periode gehandhaafd, aldus Muijs: ?Mijn doelstelling van twee jaar geleden blijft gehandhaafd: meer versgestopte voetballers proberen bij het team te betrekken. Ik heb wel geleerd dat dat moeilijker is als verwacht. Dus ik zal niet verwachten dat we over twee jaar het oud-nederlands elftal helemaal in het WMT gepropt krijgen.?

?Dies de Korte is de drijvende kracht van het WMT?
Bas Muijs zette tijdens het uitreiken van de awards ook de penningmeester van het World Master Team, Dies de Korte, in het zonnetje: ?De drijvende kracht achter dit team is Dies. Als hij er niet was dan zou het team in elkaar storten. Samen met zijn welbekende crew uit het plaatje Putte verzorgd hij van A tot Z elke wedstrijd en dan staat hij ook nog eens op het veld als scheidsrechter. Dies is gewoon een man aan wie we heel veel dank verschuldigd zijn. En het is te hopen dat hij het nog even wil doen, want hij zal op een gegeven moment ook een stapje terug willen doen en dan moet er wel iemand klaar staan die dat leuk kan invullen. Daarom ook dat gebaar. Ik kan hem de award niet uitreiken omdat hij penningmeester is, maar ik vond wel leuk om hem in het zonnetje te zetten en dat verdient hij ook.?

Een interview met de voorzitter van het World Master Team, Bas Muijs. Eerst wordt er ingegaan op de carrière van Bas Muijs. Uiteindelijk wordt er ook nog uitgebreid gesproken over het World Master Team.

Top